Najsłynniejsze słodycze świata

News

Każdy kraj słynie z typowych dla swojej kuchni łakoci. Niektóre są zaskakujące, inne oryginalne pod względem składników. Każdy jednak związany jest kulturą i klimatem danego kraju. Przedstawimy poniżej kilka wybranych smakołyków z różnych zakątków świata.

Baklawa

            Baklawa jest bardzo popularna na Wschodzie. Przysmak ten pochodzi jednak z Afryki. Sekretem baklawy jest tzw. ciasto listkowe, które przekłada się masą orzechowo-miodową,
a następnie zapieka. Liście krojone są na kawałki i polewane lukrem.

Kaab el Ghazal

            To ciekawy afrykański przysmak. W przetłumaczeniu na język polski oznacza rogi gazeli. Nie martwmy się jednak to niedosłowna interpretacja tego smakołyku. Kaab el Ghazal to rogalik wypełniony nadzieniem migdałowym. Nie jest on popularny w Europie, lecz
w Internecie można znaleźć przepisy potrzebne do ich wykonania.

Melba

            Melba z kolei to przysmak europejski. Deser powstał na cześć niejakiej Nellie Melba, śpiewaczki, dla której mąż wydał przyjęcie. Z tej okazji kucharz stworzył specjalny deser. Bazował on na ugotowanych w syropie waniliowym brzoskwiniach położonych na lodach waniliowych. Całość deseru przykrywała galaretka malinowa.

Zabajone

            O tym deserze słyszał nie jeden z nas. Jest to przysmak rodem z Włoch i powstał na przestrzeni XVI/XVII wieku. Według niektórych powstał w wyniku oszczędności franciszkanina Baylon’a, który postanowił wykorzystać ostatnie dwa jajka, by sporządzić potrawę. Inna historia łączy powstanie deseru z działaniami wojennymi pod Reggio Emilia.

            Niezależnie od historii tego deseru w jego skład wchodzą żółtka jaj, cukier i słodki likier. Czasem dodaje się do niego serek mascarpone, czy bitą śmietanę. Można go podawać ze świeżymi figami.

Brigadeiro

            Kolejny przysmak pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie z Brazylii. Przysmak ten to nic innego jak pralinki. W ich skład wchodzi kakao w proszku, mleko skondensowane
i masło. Ziarna kakaowca potrzebne do produkcji tych cukierków pochodzą oczywiście
z Brazylii. Jest to najbardziej popularny przysmak w całym kraju.

Youkan

            Jest to deser pochodzący z Azji, a dokładnie z Japonii. Youkan to galaretka wytwarzana z pasty ze słodkiej, czerwonej fasoli anko, agaru oraz cukru. Jest to popularny przysmak w Japonii i można go spróbować w niewielu miejscach na świecie. Przysmak zawiera także różne dodatki: zieloną herbatę, kasztany, czy ziarna.

            Każdy kraj ze względu na różnorodność klimatyczną i kulturową posiada w swojej kuchni typowe dla nich przysmaki, jednak oryginalne i nadzwyczajne dla turystów. Podróżując po świecie warto zasmakować lokalnej kuchni właśnie ze względu na jej różnorodność.