Najlepsze słodycze w Malezji

News

Malezja jest malowniczym krajem położonym w południowo-wschodniej Azji na Półwyspie Malajskim oraz wyspie Borneo. Jest to bogate kulturowo państwo z oryginalną kuchnią. Będąc w Malezji nie możemy nie spróbować tamtejszych słodyczy. Poniżej opiszemy te najbardziej popularne, warte skosztowania.

Dodol

            Są to cukierki produkowane na bazie mleka kokosowego, maki ryżowej oraz cukru palmowego. Składniki cukierka miesza się przez długie godziny, by zapobiec przypaleniu. Efektem końcowym jest klejąca się, ciemnobrązowa substancja o mocnym posmaku kokosa. Smakiem i konsystencją przypomina znaną nam wszystkim krówkę. W sklepach można dostać także dodole w kolorze zielonym (są one z dodatkiem liści pandan) lub żółtym (z dodatkiem durianu).

Kuih

            Ciasteczka te posiadają konsystencję galaretki, lecz nie zawierają żelatyny. Ze względu na religię panującą w Malezji – muzułmanizm – zabronione jest spożywanie produktów wieprzowych.

            Są one wykonane z mąki ryzowej. Można się spotkać z wieloma ich rodzajami i są na tyle małe, że można je zjeść jednym kęsem. Posiadają żelową konsystencję dzięki dodaniu podczas produkcji gumy agar. W środku mogą zawierać orzeszki, wiórka kokosowe i wiele innych składników. Są dostępne w centrach handlowych, a także na stoiskach, czy sprzedawane na ulicy. Warto wiedzieć, że ceny ich wieczorem są niższe, gdyż nie można ich przetrzymywać dłużej niż 1-2 dni.

 Bahulu

Bahalu to nic innego jak ciasteczka z biszkoptu. Posiadają one lekko waniliowy smak
i stanowią doskonały przysmak do kawy. Malezyjczycy najczęściej maczają je w kawie, by nabrało kawowego posmaku.

Cendol

Jest to najbardziej popularny malajski deser. Jest on prosty w wykonaniu. Bazą do deseru jest kruszony lód, który polewa się mleczkiem kokosowym. Na jego szczycie umieszcza się zieloną galaretkę produkowaną z mączki zielonego groszku. Do deseru dodaje się również porcję puree z czerwonej, słodkiej fasolki. Dodatkowo można deser polać płynnym brązowym cukrem palmowym podobnym w smaku i konsystencji do miodu
z kokosowym posmakiem.

Apam Balik

            Apam Balik jest to ciastko, a tak naprawdę naleśnik w orzeszkami zawiniętymi
w środku. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Podobnym deserem jest Appom – również naleśnik, lecz zawierający kokos wcześniej pieczony na specjalnej patelni.

Putu Putu

Ten rodzaj deseru to rurki z delikatnym kremem. Są bardzo podobne w smaku do rurek występujących u nas w kraju.

Mooncakes

            Mooncakes, inaczej zwane Egg tarts to przysmak wykonany z kruchego ciasta
z puddingiem z żółtka jajka w środku z odrobiną cukru i wanilii. Żółtko jajka podczas jedzenia rozlewa się po cieście. W skład ciastka może wchodzić szafran, dlatego też ciasta są dosyć kosztownym przysmakiem.